Menu
Všechny články

Legendární Lotus sušenky - historie a zajímavosti (+recept)

  • Patrik Fuska
  • 03/2021
  • 3 minuty čtení
Legendární Lotus sušenky - historie a zajímavosti (+recept)

S karamelovými sušenkami Lotus Biscoff se většina z nás asi nejdříve seznámila v kavárnách, kde se objevují jako malý bonus k horkým nápojům. Původem z Belgie, tato jednoduchá a hříšně dobrá sušenka za desítky let své existence dobyla prakticky celý svět. Proč na ni tolik lidí nedá dopustit a jak ji můžete využít v kuchyni pro nezapomenutelné dezerty?

Téměř stoletá tradice

V roce 1932 se 3 bratři, Emiel, Jan a Henri Boone, v belgickém městě Lembeke rozhodli společně založit firmu na výrobu sušenek. Jan přišel s receptem na sušenku s karamelovou chutí, kterou pojmenoval Lotus. Inspiroval se lotusovým květem ne pro jeho tvar, ale kvůli tomu, že tento květ symbolizuje čistotu a neposkvrněnost. K výrobě prvních sušenek Lotus byly použity pouze přírodní suroviny a rodina Boonových, která za jejich produkcí stojí po celou dobu existence firmy, se snaží klasickou recepturu vylepšovat bez toho, aby se vytratila její původní esence.

V 50. letech minulého století došlo k popularizaci párování sušenek Lotus s kávou. Nejdříve pouze v Belgii, ale netrvalo dlouho a tato lahodná kombinace našla fanoušky i v dalších zemích. Skutečně globální věhlas sušenky Lotus dosáhly v 80. letech, kdy je letecká společnost Delta začala zdarma nabízet svým cestujícím. Zejména ve Spojených státech je tedy sušenka Lotus nedílnou součástí zážitku z létání.

V dnešní době se produkty Lotus Biscoff neomezují pouze na původní sušenky. Vyzkoušet můžete i pomazánku, která si zanechává specifickou chuť sušenek Lotus nebo třeba zmrzlinu.

Rovnováha chutí

Co tedy dodává sušenkám Lotus Biscof jejich jedinečnou chuť a texturu? Jejich tajemství spočívá především v obsahu hnědého kandys sirupu. Kandys cukr je tvořen velkými krystaly obyčejné sacharózy. Ke vzniku těchto krystalů dochází pomalým, opatrným karamelizováním. Výsledkem je sladká karamelová chuť, s mírným nádechem hořkosti. Do toho všeho ještě vstupuje špetka soli, která zabraňuje tomu, aby celá sušenka chutnala příliš sladce. Zkrátka, geniální receptura.

Vyzkoušejte lahodný Lotus Biscoff cheesecake

Sušenky Lotus Biscoff lze jen tak pojídat, nejlépe s kávou nebo třeba nadrobené v jogurtu. Můžete ale popustit uzdu své fantazii a vytvořit z nich nejrůznější kulinárské kreace. Samotná firma Lotus Biscoff doporučuje použití ve formě hříšného cheesecaku s  bílou čokoládou.

Budete potřebovat:

250 g sušenek Lotus Biscoff

250 g kvalitní bílé čokolády

250 g mascarpone

50 ml smetany na šlehání

75 g másla

Nejdříve rozdrobte sušenky na prášek. Nejlépe v mixéru, ale při troše snahy je lze rozmačkat i rukama. Poté nechte rozpustit máslo na pánvi a smíchejte jej se sušenkovou drtí. Směs sušenek a másla namačkejte do dortové formy tak aby vytvořila rovnoměrnou vrstvu a dejte vychladit do ledničky. Poté ve vodní lázní rozpusťte bílou čokoládu a nechte ji nějakou dobu odstát. V misce smíchejte smetanu s mascarpone a poté postupně přimíchejte i vychladlou bílou čokoládu. Směs nalijte do dortové formy vystlané sušenkovou drtí a nechte několik hodin v lednici. Úžasný cheesecake máte hotový!