Menu
POZOR: Při nákupu nad 1200Kč zadejte v košíku voucher "DUBEN10" pro slevu 10% na celý nákup. Platí exkluzivně do pátku 23:59.
O státních svátcích 1.5. a 8.5. rozvážíme jako ve všední dny, prodejny budou otevřeny 10-18h.
Všechny články

Boříme mýty o jogurtu

  • Patrik Fuska
  • 02/2021
  • 2 minuty čtení
Boříme mýty o jogurtu

S rostoucím zájmem lidí o to, co jíme, se objevuje i větší počet zavádějících „faktů“. Některé z nich jsou minimálně sporné. Ty největší mýty (konkrétně o jogurtu) bychom dnes chtěli vyvrátit.

Jogurt je jedna z těch potravin, kterou většina z nás považuje za vyloženě zdravou – tohle není žádný předpoklad, ale fakt podpořený nespočtem studií volně dohledatelných na internetu. Kromě jeho ověřených benefitů se však objevuje množství nepodložených mýtů, u nichž byste jejich správnost dokazovali jen těžko. Pojďme si teď některé z nich společně ukázat a vysvětlit si, proč nejsou tak úplně pravda.

Trvanlivost jogurtů je max. týden

Jogurt obsahuje látky, které přímo zabraňují růstu naprosté většiny nežádoucích mikroorganismů. Patří mezi fermentované výrobky stejně jako kysané zelí, víno, kefír a další. Jak jistě víte, trvanlivost těchto potravin je většinou mnohem delší, než je uváděno na obalech. Pokud tedy jogurt neotevřete, může vám vydržet i pár týdnů.

Konkrétně u našich jogurtů se vám můžeme zaručit za třídenní trvanlivost. Ta je však ovlivněna skutečností, že se v jogurtu nachází nálož dalších surovin. Je samozřejmě rozdíl, jestli si koupíte jogurt s čokoládou, nebo čerstvým ovocem. Čokoládový na vás v lednici počká klidně několik dní, čerstvé ovoce už ale tak trpělivé rozhodně nebude.

Dnešní jogurt už není skutečný jogurt

Zase špatně. Jogurt pochází z oblasti Balkánu. V roce 1905 zde bulharský lékař Grigoroff objevil důvod přeměny mléka na jogurt – mikroorganismy. Později došlo k definování jogurtu jako nového  druhu mléčného výrobky. Od té doby se výroba v zásadě vůbec nezměnila. Principem i nadále zůstává fermentace mléka přesně danými mikroorganismy.

Ne všechny jogurty obsahují živé kultury

Tady nemusíme dlouze přemýšlet. Tohle tvrzení je jednoznačně mylné. Živé kultury jsou zkrátka nezbytnou podmínkou pro vznik jogurtu. Bez nich by se mléčný cukr laktózy nedokázal přeměnit na kyselinu mléčnou. Navíc je definice jogurtu v naší legislativě pevně zakotvená. Přítomnost živé kultury je vyžadována a musí být přesně definována na konci data trvanlivosti jogurtu. Tento požadavek je všemi českými výrobci respektován. Proto nemusíte mít strach, že byste narazili na jogurt bez živých kultur.

Řecký jogurt je tučný

Není tomu tak. Přívlastek jogurtu 'řecký' je trošku mylně spojován přímo s Řeckem. Tuto definici upravuje česká legislativa a s % tuku nemá vůbec nic společného. My používáme ten úplně bez tuku. Je hustý, dobře se nám s ním pracuje a spousta lidí ocení jogurt zcela bez tuku.

Jogurty obsahují spoustu Éček

Jakákoliv přidaná látka obsažená v potravině musí být uvedena na obale ve složení. Pokud tedy ve složení „éčka“ nevidíte, jednoduše tam nejsou. V případě bílého jogurtu nejsou navíc žádné přídatné látky povoleny! Jde pouze o mléko, jogurtové kultury a např. přidanou smetanu - u smetanového jogurtu.